Ableton....je tohle ještě o DJingu?

Diskuze o DJingu a věcech kolem něj, které se do předchozích kategorií nehodí.
Kenny

Re: Ableton....je tohle ještě o DJingu?

Příspěvek od Kenny »

Rusty to vystihl, je to přesně tak, s Abletonem už to není jen o djingu...
Doba jde prostě dopředu, vše se modernizuje a je to jenom dobře, nebo se snad máme vrátit ke kotoučákům? Gramofony v dnešní době spíše vidim jako nástroj pro scratching apod.
Korg Zero 4, 2x Pio. CDJ 1000Mk3, HDJ 1000, pouzdra na CD - UDG :)

DjMatisS

Příspěvek od DjMatisS »

Ja jsem se do abletonu zamiloval. Je to nova dimenze, je to novy typ DJingu, kdy napřiklad live keyboardstrings, nebo různé vrstvené paterny dokáží obohatit set. Nejlepší podle mě je nějakým způsobem (ještě nevim jak :-D ) syncnout dva booky, na jednom mit ableton na kompletaci setu, live strings, a třeba efekty, ktere ma bezkonkurencni. Na druhem booku muze běžet kupřikladu traktor, ze ktereho hrajete přes midi normalni mix, nebo třeba serato, což pak dava dohromady nove netušené možnosti.
Behringer BCD3000+DELL Studio1537+Traktor PRO+Technics RP-DH1200

iceSee

Příspěvek od iceSee »

jj, taky souhlas s rustym, taky se s abl 7 live snazim poradne naucit a kdyz to pujde dobre, myslim ze uz u toho zustanu :)
soundcloud.com/stanleydevito

DjMatisS

Příspěvek od DjMatisS »

DjMatisS píše:Je to nova dimenze, je to novy typ DJingu,......, což pak dava dohromady nove netušené možnosti.
BTW: Rusty, naprosty souhlas.

sukinho

Příspěvek od sukinho »

malou částí djing, velkou části produkce live, což neni vůbec špatný, už je to jenom o tom jak je kdo otevřenej nebo naopak konzervativní v těhle věcech,

DjMatisS

Příspěvek od DjMatisS »

Neni to sice primo k Abletonu, ale podle me to zapada do tematu.
Zapadá to sem, protože Richie Hawtin používá traktor v podstatě pro looping čtyř decků. Tudíž používá master tempo a chová se to podobně jako ableton (akorát místo warpingu jsou v traktoru beatgrids) Nasel jsem na netu par videi o traktor pro, kde Richie Hawtin vysvětluje, jak se co má...

http://www.youtube.com/watch?v=J1H9W_iLff0

Rozhodně má zajímavý energický pohled na celou věc, video od 1:45 mluví za vše. To se prostě nedá popsat slovy. :D

Rusty

Příspěvek od Rusty »

djfelixus

Příspěvek od djfelixus »

Tak či onak, digitální DJing rozdělil DJe na dva tábory. Digitální DJs nemohou popřít, že velká část práce DJe, která spojovala interprety po desetiletí (srovnávání, cue...) přechází nyní plně na počítačový program a zůstává otázkou, zda je ještě na takových DJích co obdivovat. DJs hrající z gramofonu (popř. z CD) zase nemohou popřít, že digitální věk je tady a otvírá nové možnosti do světa hudby. Já s oblibou vždycky tvrdim, že pravda je někde mezi. :-) Můj názor je ale jasný.
www.djfelixus.cz |Official site
www.freedj.cz |Skutečně svobodní DJové

DjMatisS

Příspěvek od DjMatisS »

Je to tak jak rika Felix, pravda je nekde mezi. Nejlepší Umělec (Artist - nedá se tomu říct DJ) by měl mít určité DJské schopnosti a rozumět tomu co hraje. Nemělo by to fungovat tak, že začne Abletonem a už nikdy nezkusí nic jiného. Nejlepší je kombinovat všechny možnosti (CD/Gramce/Serato + Ableton/Logic/Live FL - z toho výplývá třeba živá BaseLine, Strings atd...) V kombinaci se staršími technologii lze v krajním případě říct, že ten dotyčný je DJ, většinou si musíme promítnout čím prošel. Třeba PvD tedka hraje kombinaci Serato, Ableton, Logic. Člověk by řekl, že se nehnul od kompů. Omyl, on pouze pokročil k větší dokonalosti za pomoci digitálních technologií. Ale začínal stejně jako my všichni. Na gramofonech, CDJs, přešel k Seratu... Takže minimálně se dá říct, že "byl" DJ. Teď je Artist (jde to prostě jiným směrem). :wink2:

djfelixus

Příspěvek od djfelixus »

Souhlas.
www.djfelixus.cz |Official site
www.freedj.cz |Skutečně svobodní DJové

LeCO.

Příspěvek od LeCO. »

[quote="DjMatisS"]Nejlepší podle mě je nějakým způsobem (ještě nevim jak :-D ) syncnout dva booky, na jednom mit ableton na kompletaci setu, live strings, a třeba efekty, ktere ma bezkonkurencni. Na druhem booku muze běžet kupřikladu traktor, ze ktereho hrajete přes midi normalni mix, nebo třeba serato, což pak dava dohromady nove netušené možnosti.[/quote]

kdo hleda najde http://www.djtechtools.com/2008/04/04/s ... h-ableton/
jinak pokud by si to chtel mit na dva compy tak staci mit externi zvuknu s midi a propojit to prez to a nastavit v traktoru master tempo plus send midi out.

Jinak ja si myslim ze je pavda taky nekde mezi .. zalezi jak clovek ten ableton pouzije a pro hrani franchecore tekna nebo breakcoru si nedokazu predstavit kreativnejsi nastroj.
ja osobne bych si taky dokazal pripravit celej set v abletonu a jen tak prepinat mezi smyckama tahat packama a poustet samply ale tim bych se ochudil o tu radost kdyz me vyjde pekne mix bez automatu. prece jen jeste nemam ten skill sladit dve desky do deseti sekund jako burian.

co sem na nej koukal tak to ma hodne moc pripraveny dopredu vypada to jako takovej dj jukebox :) .

dj-johny4

Příspěvek od dj-johny4 »

[quote="LeCO."]
....
prece jen jeste nemam ten skill sladit dve desky do deseti sekund jako burian.

co sem na nej koukal tak to ma hodne moc pripraveny dopredu vypada to jako takovej dj jukebox :) .[/quote]

[quote="dj-johny4"]Burian o tom kdysi v očku vykládal:)
http://www.youtube.com/watch?v=pHDAAyfZEsA[/quote][/quote]

jj taky mi přijde, že pro Buriana je ten Ableton skoro zbytečnej luxus, pač podle toho co řikal, že s tim nejčastějc dělá, tak by mu bohatě stačil trakor :-)

Kenny

Příspěvek od Kenny »

jenže von používá i klávesy a nějaké ty nástroje ve smyčkách, nechápu proč řešíte čím má Burian hrát, nechcete mu rovnou nadiktovat co má hrát a jak se oblíkat... :D jak hraje s Abletonem jsem už viděl a slyšel několikrát a nevím co se vám na tom nezdá, otázka je: co znamená že to má připravené dopředu?
já mám taky radši když se hraje to co toho dje zrovna napadne, ale můžeme říct že když si veme vinylový dj kufr s vybranýma deskama na danou akci, tak je to taky téměř připravené dopředu

LeCO.

Příspěvek od LeCO. »

Kenny Dixx píše:otázka je: co znamená že to má připravené dopředu?
asi sem se spatne vyjadril, neber to jako utok na buriana . ja verim ze urcite neco umi nebo to aspon umi prodat kdyz je tam kde je. nikdy sem ho z abletonu nazivo hrat neslysel a ani neuslysim. jen sem videl ten shot na youtube co tu byl nekde nahore. a kdyz sem videl jak sou vedle sebe poskladany nazvy tracku jedna vedle druhy tak me to prislo jako juke box. co sem nevidel je ten prostor pro ty smycky a klavesy . ale verim ze je nema jen na okrasu.
peace no flame. no burian :D

Kenny

Příspěvek od Kenny »

tedy ne že bych jeho styl měl rád, česky řečeno - co hraje se mi moc nelíbí, ale jak se někde dočítám že u toho jen stojí a mačká pár knofliků a má všecho dopředu připravené tak to jsou prostě jenom kecy (ty jsi to nepsal ale slyším to dost často), vinylový DJ je taky takový jukebox když má v kufrech vedle sebe nasázené desky - jen je to pomalejší jukebox protože ty desky musí manuálně nasadit na talíř, hodit na to jehly a srovnat to a už to prostě krade čas kterej Abletonista může využít třeba na kreativnější přechody

Odpovědět